După operația care vi s-a efectuat astăzi, pentru ca succesul să fie deplin și sănătatea păstrată, trebuie ca dumneavoastră să respectați neapărat urmatoarele reguli:
În caz de sângerare în zona operată, aplicați o compresă sterilă la locul sângerării. Dacă sângerarea nu se oprește în 30 minute, contactați-ne imediat!
Pentru pacienții cu implanturi: în toată perioada până la vindecare implanturile trebuie ferite complet de orice presiune/atingere. În acest scop noi vă vom răscroi lucrările protetice.
În caz de stare generală modificată, masurați-vă regulat dimineața și seara temperatura. O creștere ușoară o temperaturii este firească. Dacă temperatura depășește 38ºC, contactați-ne imediat. Vor fi luate măsuri locale și la nevoie vi se va prescrie tratament antibiotic.
Dacă suferiți de boli generale ale altor organe, pe care ați omis să ni le menționați înainte de operație, contactați-ne imediat. Vom lua imediat legătura cu medicul dumneavoastră curant de specialitate, care vă va institui tratamentul special.
Prezentați-vă regulat la controalele indicate de noi!
Posibile complicaţii
Hemoragia postextracţională – se aplică o compresă sterilă peste locul extracţiei timp de 30 minute; în cazul în care hemoragia nu se opreşte vă rugăm să ne contactaţi.
Edemul – ”umflătura” are un maxim la 24 – 48 ore după care începe să se retragă treptat până la dispariţie. Pentru a o diminua se recomandă comprese cu gheată (nu se aplică gheaţa direct pe piele) învelite într-un prosop, servețel sau batistă; aplicarea gheţii se face intermitent, 20-30 minute: se ţine compresa 20 – 30 min apoi pauză, timp de 20 – 30 min. Aplicarea gheții se face timp de 2 zile.
Durerea – este mai accentuată în primele 2-3 zile după care scade în intensitate; se recomandă analgezicele prescrise pentru a o combate; apariţia durerii tardive (la 4-5 zile) poate fi un semn de infecţie şi se recomandă vizita la cabinet.
Trismusul – imposibilitatea deschiderii gurii – apare după extracţia molarului de minte inferior şi poate dura până la o săptămână; pentru a ajuta deschiderea gurii se recomandă mecanoterapie care constă în plasarea degetelor pe dinţii inferiori şi apasarea pe aceştia. Din aproape în aproape în cîteva zile se ajunge la o deschidere maximă a gurii.
Disfagia – jena la înghiţire – apare după extracţia molarului de minte; durează citeva zile după care dispare fără nici un tratament.
Parestezia – lipsa sensiblităţii pe o anumită zonă, deobicei la nivelul buzei inferioare – apare după extracţii ale premolarilor/molarilor inferiori sau după inserarea implanturilor în această zonă prin edemul – „umflătura” – zonei respective. Este tranzitoriu şi dispare în câteva zile. Mai poate apare în zona dinţilor inferiori în cazul unei prelevări de os din aceasta zonă cind durează mai multe sâptămâni.