Implantologia este o ramură a stomatologiei moderne în care zonele edentate a maxilarelor sunt completate prin inserarea unor dispozitive din titan care se vor integra perfect în structura osoasă proprie. Implantul are o formă asemănătoare cu rădăcina dintelui natural. Beneficiile implanturilor sunt următoarele:
Rata de succes depinde de starea generală a pacientului, condițiile locale, experiența medicului, calitatea implanturilor, menținerea igienei orale de către pacient, examinarea periodică a pacientului etc.
Rata de succes ajunge la 98%.
Uneori pot fi necesare augmentări osoase, acolo unde osul disponibil al pacientului nu are dimensiunile necesare care să asigure succesul terapiei prin implante dentare.
De multe ori în această etapă pot fi utilizate grefe gingivale pentru asigurarea simetriei gingivale, responsabile de un surâs estetic. Grefele gingivale au nenumărate avantaje.
În clinica noastră folosim un sistem modern de a prepara membrane autoloage ajutătoare tehnicii de adiție și augmentare osoase, membrane care sunt preparate în urma recoltării sângelui pacientului.
Sistemul utilizat este PRF ( platelet rich fibrin) plasma care conține trombocite și factori de creștere în fibrină.
FOTO sau Video
Membrana autologă poate fi folosită atât în procedeul de inserare a implanturilor dentare, cât și în alte tipuri de intervenții chirurgicale:
Igiena lucrărilor protetice pe implanturi nu diferă de igiena altor lucrări protetice şi constă în folosirea: periuţelor manuale/electrice, a firelor de mătase pt igienizarea interdentară, a periuţelor interdentare şi a duşurilor bucale. Se recomandă ca pacienţii cu lucrări protetice realizate pe implanturi/dinţi naturali să utilizeze pentru o igienizare corespunzatoare duşuri bucale alături de mijloacele obişnuite de igienă orală; folosirea duşurilor bucale se face la o presiune minimă a apei de gură deoarece o presiune exagerată poate avea efecte negative.
Este nevoie de un control periodic la 6-12 luni pt a îndepărta acumulările de placă dentară şi tartru atât de pe dinţi cât şi de pe lucrările protetice realizate pe implanturi/dinţi. Cu această ocazie se analizează ocluzia (muşcătura) şi dacă este nevoie se realizează radiografii de control.
Respectarea de către pacient a măsurilor de igienă şi prezentarea regulată la controale periodice asigură succesul pe termen lung a lucrărilor protetice pe implanturi/dinţi şi implicit a implantului.