Introducere
În contextul medical, termenii de „medic stomatolog” și „dentist” sunt adesea utilizați interschimbabil, ceea ce poate crea confuzie. În acest articol, vom explora diferențele și asemănările dintre acești termeni pentru a clarifica ce roluri îndeplinește fiecare și cum ar trebui să ne raportăm la ele.
Definiții și Formare Profesională
Atribuții și Servicii Oferite
Indiferent dacă este denumit medic stomatolog sau dentist, profesionistul în cauză oferă o gamă largă de servicii, inclusiv:
Clinica de Stomatologie sau Clinica Dentară: Alegerea Corectă
Similar cu termenii de „medic stomatolog” și „dentist”, denumirile de „clinică de stomatologie” și „clinică dentară” sunt utilizate frecvent pentru a descrie locurile unde se oferă îngrijiri dentare.
Clinica de Stomatologie:
Acest termen subliniază natura medicală a serviciilor oferite, punând accent pe diagnosticare și tratament în contextul general al sănătății orale. Clinicile de stomatologie sunt, de obicei, bine echipate pentru a trata o gamă largă de afecțiuni dentare și pot include specialiști în diverse domenii ale stomatologiei.
Clinica Dentară:
Termenul „clinică dentară” este adesea perceput ca fiind mai accesibil și orientat către pacient. Aceste clinici pot oferi servicii similare cu cele dintr-o clinică de stomatologie, dar accentul poate fi mai mult pe estetica dentară și pe proceduri de îngrijire de rutină.
Concluzie
Atât medicul stomatolog cât și dentistul sunt termeni care desemnează profesioniști calificați să ofere îngrijiri dentare complete. Diferențele semantice între „clinică de stomatologie” și „clinică dentară” sunt minime, ambele fiind dedicate menținerii și îmbunătățirii sănătății orale. Indiferent de terminologie, alegerea unui profesionist sau a unei clinici ar trebui să se bazeze pe competențele și serviciile oferite, precum și pe confortul și încrederea pacientului în echipa medicală.
În cadrul Clinicii Dentare Davidam Dent există mai multe cabinete stomatologice ce oferă locuitorilor orașului Șimleu Silvaniei și împrejurimilor acestuia următoarele servicii dentare:
După operația care vi s-a efectuat astăzi, pentru ca succesul să fie deplin și sănătatea păstrată, trebuie ca dumneavoastră să respectați neapărat urmatoarele reguli:
În caz de sângerare în zona operată, aplicați o compresă sterilă la locul sângerării. Dacă sângerarea nu se oprește în 30 minute, contactați-ne imediat!
Pentru pacienții cu implanturi: în toată perioada până la vindecare implanturile trebuie ferite complet de orice presiune/atingere. În acest scop noi vă vom răscroi lucrările protetice.
În caz de stare generală modificată, masurați-vă regulat dimineața și seara temperatura. O creștere ușoară o temperaturii este firească. Dacă temperatura depășește 38ºC, contactați-ne imediat. Vor fi luate măsuri locale și la nevoie vi se va prescrie tratament antibiotic.
Dacă suferiți de boli generale ale altor organe, pe care ați omis să ni le menționați înainte de operație, contactați-ne imediat. Vom lua imediat legătura cu medicul dumneavoastră curant de specialitate, care vă va institui tratamentul special.
Prezentați-vă regulat la controalele indicate de noi!
Posibile complicaţii
Hemoragia postextracţională – se aplică o compresă sterilă peste locul extracţiei timp de 30 minute; în cazul în care hemoragia nu se opreşte vă rugăm să ne contactaţi.
Edemul – ”umflătura” are un maxim la 24 – 48 ore după care începe să se retragă treptat până la dispariţie. Pentru a o diminua se recomandă comprese cu gheată (nu se aplică gheaţa direct pe piele) învelite într-un prosop, servețel sau batistă; aplicarea gheţii se face intermitent, 20-30 minute: se ţine compresa 20 – 30 min apoi pauză, timp de 20 – 30 min. Aplicarea gheții se face timp de 2 zile.
Durerea – este mai accentuată în primele 2-3 zile după care scade în intensitate; se recomandă analgezicele prescrise pentru a o combate; apariţia durerii tardive (la 4-5 zile) poate fi un semn de infecţie şi se recomandă vizita la cabinet.
Trismusul – imposibilitatea deschiderii gurii – apare după extracţia molarului de minte inferior şi poate dura până la o săptămână; pentru a ajuta deschiderea gurii se recomandă mecanoterapie care constă în plasarea degetelor pe dinţii inferiori şi apasarea pe aceştia. Din aproape în aproape în cîteva zile se ajunge la o deschidere maximă a gurii.
Disfagia – jena la înghiţire – apare după extracţia molarului de minte; durează citeva zile după care dispare fără nici un tratament.
Parestezia – lipsa sensiblităţii pe o anumită zonă, deobicei la nivelul buzei inferioare – apare după extracţii ale premolarilor/molarilor inferiori sau după inserarea implanturilor în această zonă prin edemul – „umflătura” – zonei respective. Este tranzitoriu şi dispare în câteva zile. Mai poate apare în zona dinţilor inferiori în cazul unei prelevări de os din aceasta zonă cind durează mai multe sâptămâni.
Pe durata tratamentului ortodontic, igiena dentară corectă este esențială. Ea implică un periaj corect, igiena aparatelor dentare acasă și igienizarea profesională.
Igienizarea profesională este esențială întrucât utilizarea aparatelor dentare cresc șansele ca placa bacteriană și tartrul să se acumuleze. Igienizarea realizată de către medicul curant se realizează cu ajutorul unor perii speciale cum sunt cele din video-ul de mai jos.
Îngrijirea zilnică a dinților și gingiilor este esențială. Pentru a curăța cât mai bine spațiile interdentare și a șanțului gingival, recomandăm utilizarea dușurilor bucale.
Acestea sunt ideale pentru persoanele cu implanturi dentare, coroane, punți sau aparate ortodontice și pentru persoanele cu afecțiuni parodontale.
Ce este dușul bucal? Presupune irigarea gurii cu apă prin pulsarea jeturilor de apă cu viteză mare de până la 40.000 pulsații / minut, către dinți și gingii. Astfel se elimină eficient și sigur resturile alimentare şi se stimulează circulaţia sangvină la nivelul gingiilor.
Cum se folosește dușul bucal? Mai jos puteți vedea 2 tipuri de aparate de duș bucal și modul de utilizare al lor.
Curăţarea interdentară în 3 paşi simpli cu Philips Sonicare AirFloss Ultra
Duș bucal portabil Waterpik® WF-03 Freedom
Pentru evitarea formării plăcii bacteriene, curățarea zonelor de contact dintre dinți cu ajutorul aței dentare este necesară. Iată mai jos un video despre cum folosim corect ața dentară.
Periajul dentar este cel mai important în profilaxie. Pentru a fi executat corect trebuie ca:
Periuţa de dinţi pe care o folosiţi să fie aleasă în funcţie de necesităţi:
Toate periuţele de dinţi au inscripţionate pe ambalaj duritatea perilor care poate fi mică (soft), medie (medium) şi mare (hard). Schimbarea periuţei de dinţi se face în momentul în care forma perilor se modifică devenind curbă, ca o “paranteză”.
Tehnica corectă a periajului dentar:
Periuţa se va aşeza în unghi de 45° faţă de dinte; perii trebuie să atingă atât gingia, cât şi suprafaţa dinţilor. Mişcările vor fi dinspre gingie spre dinte. Se începe cu periajul suprafeţei exterioare a dinţilor, după care urmează suprafaţa interioară. Pentru periajul suprafeţei interioare a dinţilor din faţă, periuţa se va aşeza în poziţie verticală, în spatele dinţilor şi se va peria folosind jumătatea superioară a periuţei.
În final, periuţa se va aplica pe suprafaţa orizontală a dinţilor şi va descrie o mişcare de la stânga la dreapta a dinților laterali. Ideal este ca periajul dentar să se facă după fiecare masă; periajul dentar efectuat seara înainte de culcare este cel mai important.
Astăzi, 20 mai 2019, lansăm siteul nostru web www.davidamdent.ro